Barangolás a társadalomtudományi kutatás világában
2020. szeptember 23. szerda - Tekla
Műhely

2013. március 03. vasárnap, 19:44
Tóth Gergely
 Rapporter bemutatkozó előadás volt az ELTE-n

Március 1-jén az ELTE Lágymányosi Campusán megtartottuk a Rapporter első szélesebb közönség számára is nyitott bemutatkozó előadását a Peripato Társadalomdinamikai Műhely keretén belül. Az előadáson mintegy 30 érdeklődő jelent meg különböző szakmai területetekről, így nem csak a tudományos, hanem a közigazgatás és az üzleti szféra képviselői is növelték a hallgatóság létszámát.

Az előadás négy részre tagolódott.

I.        A bevezető után szó esett a meghívóban beharangozott kérdésekre, miszerint mennyiben tud egy új alkalmazás továbblépni a nagyhírű statisztikai adatelemző elődökön. Ahogyan a bemutatott rövid dián is látható volt, a Rapporter egyedülállósága és előnye a többi statisztikai elemző eszközhöz képest többszörös:

1.       Felhasználói felületét tekintve egy könnyen elsajátítható és áttekinthető felület fogadja a felhasználókat.

2.       Az elemzések szöveges és grafikus eredményeket is nyújtanak, amelyek rendkívül könnyen személyre szabhatóak, vagy egyedileg bővíthetőek.

3.       A Rapporter az R-re épül, mely a világon az egyik leggyorsabban fejlődő és e mellett általánosan elfogadott statisztikai programnyelv. Az R közösség által fejlesztett modulok lényegében korlátozás nélkül elérhetőek a Rapporteren keresztül.

4.       A Rapporter eredményei néhány kattintással, azonnal közzétehetőek a világhálón.

5.       A szoftver bármely fejlett internetképes eszközről, bárhonnan a világon elérhető.

 

II.      Az előadás második részében Nagy Dániel mutatta be a felhasználói felületet. Ilyen módon először egy bejelentkezési folyamatot láthattunk, majd az egyes funkciógombok működését magyarázta el. Ezután mintaelemzést végzett egy minden regisztrált felhasználó számára elérhető adatbázison, amely során bemutatta a Rapporter használatának újszerűségét. A Rapporterben a statisztikai elemzések eredményei nem csak grafikonok és táblázatok laza csoportja, hanem dinamikus szöveges magyarázatok is segítik (igény szerint segíthetik) a felhasználókat.

Ezután a grafikus és szöveges eredmények könnyű szerkeszthetősége került bemutatásra, majd a létrejött elemzés tipográfiailag is helyes kiexportálhatóságát mutatta be az előadó [nézze meg itt az eredeti HTML eredményt, illetve a PDF, vagy a szerkeszthető DOCX exportált eredményt].

 

III.    A bemutató harmadik szakaszában a tudós közönség számára Kabos Sándor az ELTE-TÁTK Statisztika tanszékének oktatója egy valódi tudományos problémán keresztül mutatta be, hogy a Rapporter, mint publikációs eszköz hogyan segíthet a tudományos közösség tagjainak. Előadásában Kabos Sándor a betegségpárok területi eloszlásának vizsgálati nehézségeire és a döntéshozók számára fontos területi különbségek statisztikai szempontú tesztelhetőségére mutatott egy elemzést [elérhető itt].

 

IV.   Az előadás negyedik fázisában Daróczi Gergely, a Rapporter fejlesztésének vezetője mutatta be a hallgatóság számára a néhány héten belül bevezetésre kerülő új grafikus felületen keresztül, hogy a szoftverrel a valóságban milyen könnyen lehet látványos eredményeket elérni. Az előadó 5 perc leforgása alatt alapjaitól készített el egy új template-et [Mi az a template?], ami egy béta-eloszlást hozott létre a felhasználó által megadott paraméterek mellett, majd összerakott egy weboldalba ágyazható (API) Rapplication-t is [Mi az a Rapplication?], amely révén rögtön az egész világháló számára elérhetővé tette az előző percekben összeállt, szabadon paraméterezhető elemző modult [A paraméterezhető béta-eloszlás elérhető itt].

Az előadás után sor került számos, a hallgatóság által feltett kérdés megválaszolására.

Az előadás célja többes volt. Egyrészt szerettük volna a hallgatóság számára gyakorlati szempontból is bemutatni a Rapportert, és szerettünk volna rávilágítani a használatából eredő, több nézőpontból is egyedülálló előnyökre. Másrészt ugyanakkor, számunkra is rendkívül fontosak voltak azok a kérdések és visszajelzések, amelyek a hallgatóság felől érkeztek az előadás második felében. Visszatekintve úgy véljük, az előadás mindkét oldal számára hasznos és tanulságos volt. Köszönjük a Peripato Társadalomdinamikai Műhelynek a lehetőséget!

További kérdések esetén szívesen állunk mindenki rendelkezésére az info@rapporter.net és gergely.toth@rapporter.net címekre küldött e-mailen keresztül.


Csatolmányok
- Rapporter bemutatkozó előadás.pdf
- Rapporter bemutatkozó előadás.docx
- Továbbléptünk.pdf


Vitafórum

Még nincs hozzászólás a publikációhoz...

Új hozzászólás:
Hozzászóláshoz regisztráltként be kell jelentkezni!