Barangolás a társadalomtudományi kutatás világában
2019. október 23. szerda - KÖZTÁRSASÁG KIKIÁLTÁSA, Gyöngyi
Fokasz Nikosz

2011. november 13. vasárnap, 10:32
Fokasz Nikosz

Politikai kultúra a modernkori Görögországban


Az ezredesek diktatúrájának bukását követően született meg Görögországban a parlamentáris kormányzás mai rendszere, s vele együtt a mai politikai pártstruktúra.

Ez a váltás, nem egyszerűen a katonai diktatúrához képest volt újrakezdés, hanem a görög parlamenti kormányzás megelőző huszadik századi rendszereihez képest is sok újdonságot hozott. Számos új, köztük meghatározó jelentőségű párt jött létre. Ekkor alakult a kormányzati hatalmat azóta felváltva gyakorló konzervatív Új Demokrácia és a Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok), s lényegében új szereplőnek tekinthető az 1947-ben törvényen kívül helyezett s csak ekkor 1974-ben legalizált Görög Kommunista Párt is. A korszak kitűnik a korábbiakhoz képest jóval nagyobb belpolitikai stabilitásával, s a parlamenti váltogazdálkodás zökkenőmentes működésével is.

A mai válság azt sugallja, hogy ez a politikai berendezkedés teljesítőképessége határaihoz érkezett. A jövő természetesen ismeretlen. A lehetséges forgatókönyvek felismerésében segíthet azonban  múlt elemzése. Ezt nyújtják az itt összegyűjtött tanulmányok.


Csatolmányok
- 1991_HullámzóPártharcok_TársSzem.pdf
- 1994_TeKireSzavazol_Replika.pdf
- 1999_Balkan_ÉS.pdf
- 2004_Dinasztiák_ÉS.pdf
- 2007 Tzakik.pdf
- 2010_Hamutartó_Mancs.pdf


Vitafórum

Még nincs hozzászólás a publikációhoz...

Új hozzászólás:
Hozzászóláshoz regisztráltként be kell jelentkezni!